Make your own free website on Tripod.com

 

The only thing I've found is this article about Camilla, but... It's in Swedish! So if anyone could translate it, please contact me.

 

Aftonbladet, 20th July 2000
Vår okända stjärna

I kväll gör Camilla debut som Esmeralda i ”Notre-Dame de Paris” – i London.

LONDON. Ännu en svensk visar framfötterna i Londons West End.
I kväll börjar Camilla Bard, 23, från Stockholm spela huvudrollen som Esmeralda i ”Notre-Dame de Paris” på The Dominion Theatre.
– Folk här har insett att vi svenskar har starka röster, säger hon.
Camilla Bard har siktat på en karriär som musikalartist i hela sitt liv.
Men i Sverige växer arbetstillfällena för unga, okända sångare inte på träd. Sagt och gjort. Hösten 1997 flyttade Camilla (som är syssling till Alexander Bard) till London.
– Först arbetade jag som sekreterare åt en advokat och sen som rösthallåa på Kanal 5, de sänder ju från London, berättar hon.

Stjärnan Tina Arena hoppar av
– Men hela tiden har jag gått på auditions för olika musikaler och shower. Jag har säkert varit på 30–40 stycken de senaste åren.Och till sist fick Camilla napp.
Hon blev erbjuden jobb i den nya franska musikalen ”Notre-Dame de Paris” – som bygger på Victor Hugos klassiska roman ”Ringaren i Notre Dame”– som hade premiär på The Dominion Theatre den 23 maj. Först ”bara” som reserv, om någon av de två sångerskorna som delar på huvudrollen skulle bli sjuk.
Men snart hoppar frans-ka stjärnan Tina Arena av och då får Camilla chansen.
I kväll spelar hon Esmeralda för första gången.

– Sen är det meningen att jag ska göra rollen minst två föreställningar i veckan, säger hon.
Inte illa för en tjej som är i princip helt okänd i Sverige. När Camilla sökte jobbet i ”Notre-Dame ...” var det 300 andra förhoppningsfulla sångare som slogs om samma roll.
– Jag har kontrakt fram till maj nästa år och hoppas att det här leder till andra roller i West End, säger hon.

”Rollerna alltid till Petra Nielsen ...”
– Svenskar har rykte om sig att vara ärliga. Om de säger att de klarar av en roll så gör det också det.
När får vi se dig på scen i Sverige?
– Säg det. När det sätts upp musikaler hemma går rollerna alltid till Petra Nielsen, Danne Malmer, syskonen Dyall och andra... ibland borde producenterna våga satsa mer på nya ansikten.

Namn: Camilla Zara Bard. Född: 28 juli 1976 i Linköping. Familj: Singel. Bor: Trerummare i centrala London. Karriär: Barnroll i ”Päppel” påfolkoperan i Stockholm 1986. Spelat med i Bjärnumsrevyn. Turnerat med en skoluppsättning av ”Annie get your gun”. Medverkat i ”Bullen” i tv.

Written by Anders Hvidfeldt
Photo: Peter Van den Berg